Domov | Kontakti | Kazalo strani

 

ZAKLJUČEK LETA SKUPINE DRAVOGRAD
V prijetni družbi čas hitreje mine in kot je minilo koledarsko leto (ali pač kmalu bo) so se člani skupine KKMD Dravograd zbrali na zaključku, se malo poveselilli, pogovorili in strnili vtise za minule podvige. Zdaj pa k novim zmagam naproti.

PREDAVANJE RADLJE OB DRAVI - dr. Cirila Slemenik Pušnik
V Radljah ob Dravi je bilo ob predavanju dr. Cirile, kot vedno, veliko zanimanje, tokrat pa še posebej, zaradi namena, da v dravski dolini omogočimo srčnim bolnikom enkake pogoje za doživljenjsko rehabilitacijo, kot jo imamo drugod. Tako je približno 30 zainteresiranih z veseljem sprejelo novico o ustanovitvi koronarnega kluba v tem kraju, kar se bo realiziralo takoj po novem letu.

UTRINKI Z VADBE V KOTLJAH
Nekaj utrinkov z vadbe srčnih bolnikov skupine Kotlje, ki se srečuje vsak torek v dvorani gasilskega doma Kotlje.

UTRINKI Z VADBE NA PREVALJAH
Na Prevaljah se je z novo sezono spremenila lokacija, kjer se zbirajo vadeči srčni bolniki in sicer to ni več v kleti zdravstevnega doma Prevalje, temveč v Družbenem domu.

PREDAVANJE mag. Marjete Škorja, Kotlje, 24.11.2011
O prehrani kot pomembnem viru zdravja in bolezni je mag. Marjeta Škorja, univ. dipl. inž. živilske tehnologije predavala v Kotljah, v dvorani gasilskega doma v četrtek, 24. novembra. Udeležencem so si lahko izmerili krvni sladkor in tlak, prikazali pa smo jim tudi masažo srčne mišice in uporabo avtomatskega defibrilatorja. 

PREDAVANJE dr. Francke Šmid Borovnik, Črneče, 23.11.2011
 V dvorani gasilslkega doma Črneče je bilo predavanje zdravnice Francke Šmid Borovnik, dr. med., ki se ga je udeležilo kar lepo število krajanov. Zanimivemu predavanju je slidil prikaz oživljanja in uporabe AED ter meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja.
ČLANI KKMD SE SREČAJO POVSOD
Na sončen, a vetroven dan, se lahko zgodi marsikaj, tudi naklučje, da se člani KKMD srečajo na drugem koncu Slovenije, zaradi oddiha, spremembe okolja, ali sladkosnednosti. Na prazniku kakija na Primorskem. Slastno

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - RIBNICA NA POHORJU - JOSIPDOL
Občina Ribnica na Pohorju je namestila še svoj drugi AED na javnem kraju in sicer v naselju Josipdol, pred vhodom v trgovino "HRIBČEK", kjer je aparat pod video nadzorom in v ogrevani omarici, na razpolago 24 ur. Pričakujemo še namestitev tretjega aparata v naselju Hudi kot, s katerim bo širše območje te hribovske občine pokrito z možnostjo hitre in učinkovite pomoči ob nujnih stanjih, saj ni potrebno posebej poudariti, koliko časa potrebuje do tja reševalno vozilo, tudi kadar je ob klicu pripravljeno v garaži. Če pa gre za sočasno interrvencijo na drugem koncu pa brez hitrega ukrepanja prisotnih ne ostane veliko možnosti za uspeh. Zato je potrebno velik poudarek nameniti tudi usposabljanju ljudi.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - RIBNICA NA POHORJU
Občina Ribnica na Pohorju je bogatejša za javno dostopni AED, ki ga je župan, g. Srečko Geč, predal namenu pred vhodom v občinsko stavbo na Ribnici na Pohorju. Aparat je nameščen v ogrevani omarici, je pod video nadzorom in bo 24 ur na dan dostopen vsakomur, ki bi bil priča nenadnemu srčnemu zastoju. Vsekakor izjemna pridobitev za kraj, do katerega potrebuje reševalno vozilo dobrih 10 minut, včasih pa še več.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - GIMNAZIJA RAVNE - 10.11.2011

Po zgledu svetovnega dneva prve pomoči, 9.9.2011, na Ravnah in svetovnega dneva srca, 30.9.2011, v Mežici, smo tokrat organizirali skupinsko izobraževanje dijakov 1. in 2. letnikov ravenske Gimnazije. Od skupno 11 oddelkov, smo usposabljali več kot 300 dijakov v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED. V prvi vrsti gre zahvala pobudniku in pokrovitelju tega dogodka, podjetju INTERDISKONT, naporen dan pa se je z nekaj truda, veselja in dobre volje končal v skupno zadovoljstvo udeležencev, profesorjev, ki so sodelovali in nas, ki smo se trudili kar najbolje seznaniti in usposobiti mlade za ukrepanje ob nujnih stanjih, kakršno je nenadni srčni zastoj. Takrat niso življenjsko pomembne le minute, temveč tudi sekunde in ukrepati je potrebno hitro, odločno ter preudarno. Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj, ostale pa v spletnem albumu na spodnji povezavi:

OGLEJ SI VES ALBUM! TUKAJ!!!


"AED REŠUJE ŽIVLJENJE" GASILCI BREZNO
V Breznu so prizadevni prostovoljni gasilci svoj AED, ki jim ga je zaupala občina, namestili na zunanjo steno gasilskega doma, v ogrevano omarico, pod video nadzor, da je naprava 24 ur dostopna vsakomur, ki bi bil priča nenadnemu srčnemu zastoju v kraju, ki je od reševalne postaje Zdravstveno reševalnega centra Koroške v Radljah, oddaljen dobrih 10 kilometrov. Da ne bi ostalo le pri aparatu, ki čaka nameščen na steni, so organizirali tudi izobraževanje, ki se ga je udeležilo kar nekaj članov in čanica, na katerem so se od blizu in "iz prve roke"  seznanili z aparatom in obnovili svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja.

PREDSTAVITEV AED
V okviru mednarodne tekme v namiznem tenisu na Ravnah, ki je bila 25.10.2011,so organizatorji povabili KKMD in Majo Pušnik Vrčkovnik, dr. med., da predstavi AED. Vsaka informacija o tem, ki je je deležen naključni poslušalec, je lahko ključnega pomena v situaciji, ko je potrebno ukrepati hitro in preudarno.

SEJEM ZDRAVE, DOMAČE HRANE
Na ploščadi, pred trgovino TUŠ, na Ravnah, se je v petek, 28.10.2011, odvijal sejem zdrave, domače hrane, na katero smo vse premalo ponosni in jo v teh hitrih, z nakupovanjem obremenjenih časih, vse preveč zanemarjamo. Poleg mnogih mimoidočih, so nas prišli pogledat tudi otroci iz vrtca, za katere pa je izraz zdrava, domača hrana veliko bolj samoumeven, kot se nam zdi. Kar se Janezek nauči, to Janezek zna ... dokler ne pozabi?

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - PREDAVANJE "SRCE IN OŽILJE" NA STROJNI
Idilično, zimsko, vzdušje, je botrovalo nekoliko skromnejši udeležbi na predavanju, na katerem so prisotni slišali mnogo zanimivega in izvedeli veliko koristnega. Koliko pa vse to vpliva na nas, da potem to dejansko uporabimo v življenju, pa vsak sam najbolje ve.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - FIMA d.o.o., Otiški vrh 26/c, Dravograd

V veselem vzdušju prisotnih, zaposlenih na območju obrtno industrijske cone Otiški vrh, smo predali namenu še en AED.

Nam ni dolgčas, ne glede na to, da se vedno znova ponavljamo s svojim navdušenjem. S tem se ponašajo tudi vsi tisti, ki prepoznajo pomen namestitve aparata na javno mesto, kjer je 24 ur na dan dostopen vsem, če bi bilo to potrebno. Za območje, ki do sedaj ni imelo te naprave, je to vsekakor pridobitev, saj se na območju obrtne cone Otiški vrh vsakodnevno srečuje ogromno ljudi od vsepovsod.

Zahvala gre seveda podjetju FIMA d.o.o., gospe Mateje Ločičnik, ki je ob 20. obletnici podjetja namenila sredstva za nakup te preproste, avtomatične in varne naprave, ki rešuje življenja.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - POLENA - 20.10.
 Kljub slabemu vremenu in težkim razmeram na cesti, smo ponovno združili moči in s pozitivnim pristopom dobili poplačan trud. Vsi, ki se udeležijo tečaja TPO+AED, pridejo tja motivirani, z namenom pridobiti znanje ukrepanja ob nujnih stanjih, ko je ogroženo življenje, ali to znanje obnoviti. Le skupaj smo lahko še boljši!

PREDAVANJE METKE EPŠEK dr.med. - SLADKORNA BOLEZEN

Imeti v svoji sredi strokovnjaka, je vedno priložnost. Kako jo izkoristimo pa je odvisno do nas samih. V Koronarnem klubu skušamo približati vsem, ne le našim članom, takšne priložnosti, ki jih zahvaljujoč zdravnikom, prijateljem kluba, uspešno izvajamo. Minulo sredo (19.10.2011) smo imeli možnost priskuhniti zanimivemu in nadvse poučnemu predavanju Metke Epšek, dr. med., ki nam je predavala o sladkorni bolezni, kot o dejavniku tveganja za srčne bolezni. Številčna udeležba je potrdila, da so takšna predavanja zaželjena, udeleženci pa so si po predavanju lahko izmerili krvni tlak in vrednost krvnega sladkorja.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - HOLMEC - 17.10.2011
Vsak, ki zna izvajati temeljne postopke oživljanja in ve, kako se uporabi AED, je lahko za nekoga vez z življenjem. Utrinki s tečaja TPO+AED v OŠ Holmec.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - KOPRIVNA - 13.10.

Utrinki s tečaja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED v osnovni šoli Koprivna, 13.10.2011

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - STROJNA - 09.10.
V prijaznem in toplem zavetju prostorov nekdanje osnovne šole na Strojni smo se skrili pred prvimi znaki prihajajoče zime, ki želi prehiteti jesen. Grenkoba, da zaradi premajhnega števila otrok tu ni več pouka, je izginila ob dejstvu, da je interes krajanov presenetljivo dober in da so prišli poslušat kaj je to avtomatski defibrilator in preizkusiti svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja. Le skupaj smo lahko še boljši!!!

NOV AED - KDS ČRNEČE
V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so dobili avtomatski defibrilator, ki so jim ga podarile 'Koroške lekarne'. Direktor KDS je povedal, da bo aparat sicer nameščen v sestrski sobi doma, vendar bo na voljo tudi krajanom, saj je v domu 24 urna služba. Vsekakor velika pridobitev za dom in celoten kraj Črneče.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - POLENA - 05.10.
Vedno znova smo veseli navdušenja s katerim pridejo ljudje preizkusiti in obnoviti svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja ter pogledati to zanimivo napravo s čudnim, težko izgovorljivim imenom. Tokrat smo v okrepčevalnici "Vera", na Poleni, kak kilometer iz Mežice proti Žerjavu, kjer je nameščen javno dostopni AED iz projekta "AED REŠUJE ŽIVLJENJA",  v sproščenem vzdušju ponovili in obnovili postopke oživljanja in se seznanili s preprosto, učinkovito, a varno napravo - defibrilatorjem.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - SVETOVNI DAN SRCA - MEŽICA - 30.09.2011

Skoraj 100 osnovnošolcev, učencev 9. razredov OŠ Mežica in OŠ Črna, ter 7. in 8. Razredov OŠ Mežica, je v telovadnici OŠ Mežica poslušalo predstavitev algoritma temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (TPO+AED). Nato pa so učenci 8. in 9. razredov, v dveh skupinah po 40, praktično preizkusili izvajanje teh postopkov na lutki in modelu AED. Akcija Koronarnega kluba Mežiške doline, ki dobiva vse večje zanimanje na Koroškem in tudi širše, se bo nadaljevala v začetku novembra na Gimnaziji Ravne, v mesecu oktobru pa sledijo še tečaji po krajih novih lokacij javno dostopnih AED na Koroškem.

Povezava do spletnega albuma: TUKAJ!!!

SVETOVNI DAN SRCA - SEJEM ZDRAVE HRANE - 30.09.2011 - MEŽICA
Čudovito vreme in konec delovnega tedna je prinesel premnoge dogodke v Mežici, med njimi tudi sejem zdrave, doma pridelane hrane, ki je bila na voljo obiskovalcem na prostoru pred občinsko stavbo v Mežici. Najbrž ne bi bil odveč pomislek, da smo v dvajsetih letih za nekajkrat zmanjšali količino doma pridelane hrane in jo zamenjali za sijoče in cenene izdelke iz uvoza.

SVETOVNI DAN SRCA - 30.09.2011 - MEŽICA
V počastitev svetovnega dneva srca, so se s sklepno svečano prireditvijo zaključile aktivnosti, ki so trajale ves mesec september. Na prireditvi, v veliki dvorani Narodnega doma Mežica, so zbrane najprej razveselili otroci mežiške osnovne šole s prikupnimi odlomki iz življenja korošcev nekoč, s pesmijo in plesom. Govoru župana g. Dušana Krebla, ki je pohvalno govoril o prizadevanjih Koronarnega kluba Mežiške doline za osveščanje vseh ljudi o pomenu zdravega načina življenja in pomoči sočloveku, je sledilo poučno predavanje strokovne mentorice KKMD, Cirile Slemenik Pušnik, dr. med. spec. inter., o dejavnikih tveganja za srčno žilne bolezni. Zaključek je že tradicionalno pripadel avtomatskim defibrilatorjem in izobraževanju o temeljnih postopkih oživljanja. Po koncu prireditve, ki jo je galantno povezoval Matjaž Homan, je slido merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja, pokušina domačega rženega kruha, ponudba bukvarne ajta za bralne sladokusce in pester izbor zloženk podjetja LEK, ki je tudi tokrat podprl izvedbo prireditve.

SVETOVNI DAN SRCA - OKROGLA MIZA O JAVNEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVU - 28.9.2011 - MEŽICA

 V Narodnem domu v Mežici je KKMD v sodelovanju z vsebinsko mrežo nevladnih organizacij, organiziral okroglo mizo na temo javnega zdravja in zdravstva, ki so se je med številnimi uglednimi gosti udeležili tudi Davorin Benko, dr. med. spec. inter. predstojnik internega oddelka SB SG, pa direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne, Evgen Janet, dr. med. spec. epidemiologije, strokovna mentorica KKMD Cirila Slemenik Pušnik, dr. med. spec. inter., župan občine Mežica Dušan Krebl, predstavnice vsebinske mreže NVO, predsednik Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije Jurij Repič in kar nekaj predsednikov Koronanrih klubov in društev iz cele Slovenije, ter predstavniki drugih društev s področja zdravja. V veselem vzdušju smo kljub težkim časom morali priznati, da smo v določenih pogledih javnega zdravja in zdravstva, na Koroškem celo v prednosti in da smo lahko ponosni na sodelovanje, osveščanje in izobraževanje, ki ga krepimo s svojimi aktivnostmi, skupaj z ostalimi akterji na tem občutljivem priorišču, ki se imenuje 'skrb za zdravje'.

Povezava do spletnega albuma: TUKAJ!!!"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - NOV JAVNO DOSTOPNI AED - POLENA (MEŽICA)

V okviru projekta 'AED REŠUJE ŽIVLJENJA', smo namestili že tretji aparat in sicer ob vhodu v okrepčevalnico 'Vera', na Poleni, na objekt v katerem je tudi stanovanjsko podjetje RM, ki je zagotovilo dostop do elektrike, potrebne za video nadzor in ogrevanje omarice za AED.

Direktor stanovanjskega podjetja RM Davorin Mori, predsednik KKMD Ivan Žagar in župan občine Mežica, g. Dušan Krebl, so družno predali namenu že 43. javno dostopni AED na Koroškem.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - TEČAJ TPO+AED - HOLMEC - 27.09.2011
V okviru projekta 'AED REŠUJE ŽIVLJENJA' smo izvedli prvi tečaj TPO+AED, ki so se ga udeležili krajani Holmeca in z navdušenjem ugotovili, da je strah pred aparatom, ki rešuje življenja, odveč in da v primeru, ko bo pomoč potrebna, ne bodo odlašali. Vsak udeleženec je prejel tudi priročnik TPO+AED, dr. Toma Ploja, ki bo vsakemu dober pripomoček za osvežitev znanja s področja oživljanja in uporabe AED.

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI 2009
Prvič smo se različne službe, ki delujemo pri reševanju, zbrale in pokazale korošcem in korošicam, da se trudimo in da smo dobro opremljeni. Če je sila, smo tukaj. A vseeno je bolje ... da ravnate po pameti!!!

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI 2010
Ob svetovnem dnevu prve pomoči, 10.sept. 2010 smo skupaj z območno organizacijo Rdečega križa Ravne, predali namenu tudi nov javno dostopni AED, ki ga sicer ekipa prve pomoči RK uporablja ob svojih usposabljanjih in intervencijah, a je zahvaljujoč njihovemu strokovnemu mentorju, Janezu Kompanu, dr. med, prevladalo dejstvo, da je aparat nekoristen v omari. Tako je to že 34. javno dostopni AED na Koroškem.  (Ravne; 10.09.2010). Že drugo leto zapored je Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) na pobudo Koronarnega kluba Mežiške doline, v sodelovanju z gasilci, Rdečim križem in GRS, organiziral predstavitev dela služb prve pomoči.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED V MEŽICI - CABLEX - FEROLIN (MEŽICA)

Vse več je podjetij in zasebnikov, ki spoznavajo pomen aparata, kot je AED, ne le za lastno uporabo, temveč kot javno dostopno napravo v neposredni bližini njihovih podjetij. Tako so se odločili tudi v obrtni coni 'Ob Meži' v Mežici, kjer sta podjetji CABLEX-M in FEROLIN s skupnimi močmi namestili tak aparat. V omarici iz nerjaveče pločevine, ki jih izdeluje podjetje Ferolin, bo ob negorljivi toplotni izolaciji in z ogrevanjem, aparatu toplo tudi pozimi, saj naprava optimalno deluje v območju nad 0 stopinj C. Za varnost skrbi video nadzor podjetja.

Svečane predaje aparata se je udeležil tudi župan občine Mežica, ki se je za izjemno pridobitev zahvalil obema direktorjema podjetij Cablex in Ferolin, ko sta družno postavila AED v omarico. Manjkal pa ni niti predsednik KKMD, kateremu gre zasluga za pestro paleto dogodkov ob svetovnem dnevu srca, ki jih KKMD letos organizira v Mežici.


NA VIŠARJE IN PO AVSTRIJSKI KOROŠKI Z dr. OVNIČEM
Če se srečata lepo vreme in dobra volja, nikakor ne more biti rezultat kaj drugega, kot čudovito doživetje, da vas pa ob tem popelje na izlet še Koronarni klub, pa boljše res ne more biti.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - PREDAVANJE OŠ HOLMEC 21.09.2011
Po namestitvi javno dostopnega AED, ki smo ga predali uporabi minuli petek, je sledilo predavanje Cirile Slemenik Pušnik, dr. med. spec. inter. ki je zbranim zelo nazorno pokazala, kaj se z našim telesom in predvsem ožiljem dogaja, med tem, ko mi bolj ali manj uživamo, predvsem pa jim je položila na srce, kaj lahko zase storijo sami. 

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - AED PRI OTROCIH NA OŠ HOLMEC - FOTO 20.09.2011
Radovednost je vrlina, ki otrokom (in nekaterim odraslim) pomaga tudi do znanja. Potešimo pa jo s podatki o stvareh, za katere se zanimajo. Nekako tako je bilo tudi med otroki OŠ Holmec, starimi od 6 do 10 let, ki so pozorno prisluhnili zgodbi o tem, kako ravnati, če nekdo leži na tleh in ne kaže znakov življenja. Njihovo znanje nemalokrat preseneti s svojo izvirnostjo, neposrednostjo in odkritostjo. Vsekakor ni bilo odveč ponoviti številke na katero je potrebno poklicati pomoč. Da aparat s čudnim imenom, ki je nameščen v omarici na njihovi šoli ni igrača, temveč naprava, ki lahko pomaga rešiti življenje, pa so poudarile učiteljice. Domov so odnesli tudi zloženke z navodili, kako ravnati v takih primerih.
"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - PREDAVANJE IN NOV JAVNO DOSTOPNI AED V KOPRIVNI
Na stavbi podružnične OŠ v Koprivni smo uradno predali namenu javno dostopni AED in sicer že drugi v sklopu aparatov iz projekta 'AED REŠUJE ŽIVLJENJA'. Ob tej priliki je bilo tudi predavanje Cirile Slemenik Pušnik, dr. med., spec. inter., mentorice Koronarnega kluba Mežiške doline in vodje strokovne skupine za AED, ki je zbranim predavala o srčno žilnih boleznih, dejavnikih tveganja in zapletih pri teh bolezenskih stanjih. Zbrani so lahko izvedeli kaj je to avtomatski defibrilator in videli, kako deluje, na tečaju temeljnih postopkov oživlljanja z uporabo AED, ki bo sledil v četrtek, 13.10.2011, ob 19.uri na isti lokaciji, pa bodo lahko praktično preizkusili izvajanje oživljanja in se pobliže seznanili s to preprosto in varno napravo.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - HOLMEC 16.09.2011

Uradno smo predali namenu AED iz projekta 'AED REŠUJE ŽIVLJENJA', ki bo odslej pripravljen čakal na OŠ Holmec, do koder potrebuje reševalno vozilo skoraj 10 minut, še posebej ob sedanjih razmerah na koroških cestah, vsekakor pa je aparat tam z namenom, da imajo ob srčnem zastoju prisotni veliko večjo možnost pomagati sočloveku, za kar se bodo lahko usposobili na dveh tečajih temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo AED, ki bosta organizirana prav v OŠ Holmec, prvi že 27.09.2011, ob 19. uri. Vsi vabljeni!!! Ob predaji aparata je nekaj besed spregovoril predsednik KS Holmec, g. Maks Pučl, ki je navdušenje ob novi pridobitvi podkrepil z namero, da v KS Holmec, ki ima razpršeno poseljenost na širšem območju, v naslednjem letu namestijo še kakšen javno dostopni AED. Zbranim je spregovoril par besed tudi predsednik društva srčnih bolnikov, g. Ivan Žagar, ki je poudaril pomen obnavljanja znanja TPO+AED in pozdravil pripravljenost pomagati sočloveku, ki je po njegovem mnenju zakoreninjena v ljudeh. Po uvodnih besedah o pomenu in razlogih za uporabo AED, so zbrani spremljali predstavitev primera izvajanja TPO in uporabe AED.

"AED REŠUJE ŽIVLJENJA" - SVETOVNI DAN PRVE POMOČI 2011

Letošnji svetovni dan prve pomoči nam bo vsekakor ostal še dolgo v spominu, saj so občutki ob takšnem dogodku zares čudoviti, navdihujoči in vsekakor dodatna vzpodbuda za delo v naprej. 120 učencev 9. razredov osnovnih šol Prežihovega voranca in Koroški jeklarji z Raven na Koroškem je dokazalo, da trud ni bil zaman. Odziv je bil presenetljivo dober, za kar gre zasluga seveda tudi izkušenim zdravstvenim delavcem, ki so poskrbeli, da je vse teklo brez zapletov in so med praktičnim izvajanjem pomagali z nasveti, kako in kaj. Manj zanimivi, a nič manj pomembni so podatki o tehnični izvedbi samega projekta, ki je vse do samega začetka vzdrževal napetost in nas v negotovosti, ali bo vse potekalo tako, kot smo si zamislili, saj je bil za nas to prvi tak podvig. Vsem sodelujočim in pokroviteljem gre zahvala za ta izjemen dogodek, ki bo sicer z manjšo medijsko podporo, a z našo odločno željo in upamo s podporo odgovornih, postal stalnica v učnem procesu devetošolcev, morda pa ob kadrovski širitvi tudi osmošolcev ali celo otrok od 10. leta starosti naprej, seveda s prilagojenimi vsebinami. S sodelovanjem vseh vpletenih v ta projekt lahko rečem le eno : 'LE SKUPAJ SMO LAHKO ŠE BOLJŠI'!!! Hvala vsem!!!

Povezava do spletnega albuma: TUKAJ!!!


PREDAVANJE prim. BOJAN VUJKOVAC, dr. med. (FOTO)
V Dravogradu je bilo v sredo, 15.06.2011, v organizaciji tamkajšne skupine Koronarnega kluba Mežiške doline (KKMD), nadvse zanimivo predavanje priznanega strokovnjaka slovenjegraške bolnice,  primarija Bojana Vujkovaca, dr. med., vodje oddelka za dializo, na temo povezanosti bolezni srca in ledvic, kateremu je sledil prikaz izvajanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (TPO+AED), kar je predstavil Primož Krajnc, dipl. zdr. teh., sicer reševalec, pa tudi vaditelj telesne vadbe v dravograjski skupini srčnih bolnikov in član strokovne skupine KKMD, ki skrbi za javno dostopne AED na Koroškem. Po končanem predavanju in predsatvitvah so si udeleženci lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor. Knjižnica je bila skoraj premajhna za vse
TEDEN SRCA (foto)
V ponedeljek, 23.05.2011 se je pričel teden srca. Dolgo pričakovan in skrbno načrtovan začetek je skladno z Murphy-jevim zakonom skazil dež, a za prave korenine ni problemov, kar je poleg gorečih zagovornic nordijske hoje dokazal tudi g. župan. Marsikomu je lahko žal, da je zamudil torkovo predavanje zdravnice Andreje Cokan Vujkovac, dr. med., ki je razjasnila vzroke za nastanek srčno žilnih bolezni, so bili  navdušeni pa vsi ostali in seveda srednješolci, ki so za isto predavanje, že dopoldan napolnili veliko dvorano Kulturnega centra na Ravnah, slišali pa so nekaj tudi o oživljanju in avtomatskem defibrilatorju. Sreda je bila namenjena plavanju in poživljajoči hoji v naravi po okolici Kotelj ... Četrtek je postregel s prekrasnim vremenom in pravljični ambient grajskega parka je postal kulisa razigrane mladosti, saj so številne generacije mladih sproščeno improvizirale na temo srca. V popoldanskih urah so lepoto prebujene narave  v okolici gradu izkoristile tudi udeleženke delavnice ZD Ravne o nordijski hoji, ponovili smo temeljne postopke oživljanja in uporabo AED, člani KKMD pa so prikazali telesno vadbo prilagojeno srčnim bolnikom. Zaključek četrtkovega popoldneva je postregel z živahno hojo po stezicah parka. Petek je ponudil tržnico zdrave, doma pridelane hrane in glasbo veselih fantov, na ploščadi pred TUŠ-em. Žal smo morali sobotni zaključek odpovedati, zaradi slabe vremenske napovedi, kar pa ni odvrnilo kupcev pri najboljšem sosedu, kjer so si lahko izmerili krvni sladkor in tlak (pred in po nakupih, op.p.).

SVETOVNI DAN ZA SRČNO POPUŠČANJE (foto)

V soboto, 07.05.2011, je potekala preventivna akcija namenjena morebitnim kandidatom za srčno popuščanje, ki so lahko s pomočjo za to pripravljene ankete in ob podpori zdravstvenih delavcev ugotovili ali sodijo v skupino ogroženih in takoj opravili ultra zvok srca, ki so ga posebej v ta namen opravljali trije internisti v splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Samo na Ravnah je anketo izpolnilo skoraj sto ljudi, skupno pa več kot 150.

Več na http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/bolezni-in-simptomi/srce-ozilje/srcno-popuscanje/#01

PREDAVANJE asist. mag. Jana Makuc, 13.04.2011
V sredo, 13.04.2011, je imela v Dobji vasi, v gostišču Delalut,zelo zanimivo predavanje asist. mag. Jana Makuc, zdravnica internistka slovenjegraške bolnice, na temo 'Sladkorne bolezni' in njenega vpliva na bolezni srca in ožilja.
VAJE Z ŽOGO (FOTO)
Zabavna telesna vadba ob vajah z žogo.
PREDAVANJE O ZDRAVI PREHRANI (FOTO)
 Udeležili smo se zanimivega predavanja o zdravi prehrani, mag. Marjete Škorja, v organizaciji društva za zdravje KOVITA.
TELESNA VADBA - FOTO
Telesne vadbe, ki poteka ob četrtkih ob 18. uri v Zdravstvenem domu na Ravnah, se redno ali občasno udeležuje med 10 in 20 udeležencev. Več na http://www.srce-si.si/index.php?site=vsebine_col2&kat=5012&parent=5010&lang=1

ODBOR KKMD (FOTO)
 "Gasilska" slika odbora KKMD  s strokovno mentorico Cirilo Slemenik Pušnik, dr. med., specialistko internistko.
NEREDNO BITJE SRCA-ATRIJSKA FIBRILACIJA (FOTO)
Publika v prepolni dvorani Kulturnega centra na Ravnah je z navdušenjem prisluhnila predavanju zdravnice Maje Verčkovnik Pušnik o zelo zanimivi temi, nerednem bitju srca.
PREDAVANJE O ZDRAVI PREHRANI
 Kot pred tem v Mežici in na Ravnah, so tudi v skupini Dravograd z zanimanjem prisluhnili predavanju o zdravi prehrani, ki ga je vodil g. Metod Horjak
VSE NAJBOLJSE ZA TE,VSE.........

V imenu vseh članov in članic kluba, želimo Rozki vse najboljše, da bo še dolga leta tako uspešno skrbela za svoje zdravje ... in za Ivana!!! 

IZLET V PREKMURJE 18.09.2010
Kdor ni bil zraven, mu je že tako in tako žal, nekaj vzdušja pa se 'sliši' iz posnetkov! Foto: Franci Grum in Fajmut - Fajči.

DVA NOVA JAVNO DOSTOPNA AED-ja NA MUTI (FOTO)
Društvo za trajnostni razvoj Mute je 04.02.2011 namestilo kar dva javno dostopna AED-ja. Enega pred zdravstveno postajo, Glavni trg 47, Muta in drugega na sp. Muti pred lokalom 'Time out', Kovaška 1, Muta.

Gradovi Kralja Matjaža
Prekrasno vreme je omogočilo organizatorjem in udeležencem nepozabno doživetje. Tudi nekateri člani Koronarnega kluba Mežiške doline so dodali svoj drobec v mozaik prireditve, kot obiskovalci.

ZBOR ČLANOV - 29.01.2011
Zbor članov Koronarnega kluba Mežiške doline je znova dokazal, da se člani iz vseh skupin, Mežiške dolin, Dravograda in Črneč z veseljem udeležijo srečanja. Ob zvokih Koroškega kvinteta, pa je bilo še posebej zabavno.
ZNAK KORONARNEGA KLUBA MEŽIŠKE DOLINE
 
IZLET V POMURJE
  - udeležba je bila številčna, tako da vseh niti na sliko ni bilo mogoče stisniti!
SKUPINA ČEČOVJE - ZABAVNO SREČANJE OB ZAKLJUČKU 2010
 Zares veselo je bilo na zaključku skupine na Čečovju, kjer ni manjkalo veselja, petja, plesa in smeha. Mladi harmonikaš Jan pa je poskrbel, da smo se lahko zavrteli.
LOKACIJE AED
Fotografije lokacij javno dostopnih AED na Koroškem.

ZBOR ČLANOV 2010.
 V lanskem letu je bila udeležba na občnem zboru res odlična in je skoraj zmanjkalo stolov. Upamo, da bo letos vsaj tako veselo, kot lani
VRNJEN-UKRADEN AED
Prizadevnosti policistov policijske postaje Dravograd se lahko zahvalimo, da smo dokaj hitro dobili nazaj nepoškodovan AED, ki je bil v začetku februarja 2010 ukraden iz poslovalnice NLB v Dravogradu

 

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

 

 

Copyright © 2011 Koronarni klub Mežiške doline. Vse pravice pridržane. Produkcija Kopje d.o.o.
   
Na naši strani uporabljamo piškotke za analizo strani in z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. STRINJAM SE! Več o piškotkih