Domov | Kontakti | Kazalo strani

O pikotkih in njihovi uporabi na nai spletni strani

Kaj so pikotki?

Pikotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani.
Spletna mesta pikotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu.

Pikotki omogoajo spletnim stranem prepoznavanje, e je uporabnik e obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomojo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje pikotkov po elji omeji ali onemogoi.

Zakaj so pikotki potrebni?

Pikotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogosteje funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoe brez pikotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomojo pikotkov hitreja in enostavneja. Z njihovo pomojo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkunje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj uinkovito in prijetno.

Razlogov za uporabo pikotkov je vec. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomojo pikotkov lahko torej ocenimo uinkovitost zasnove naega spletnega mesta.

O priporoeni in dovoljeni uporabi pikotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaenca za uporabo pikotkov, ki jih najdete tukaj. https://www.ip-rs.si/novice/detajl/informacijski-pooblascenec-izdal-smernice-glede-uporabe-piskotkov/?cHash=5842ad1118a2ae1915f350cc1aa98c22

Copyright © 2011 Koronarni klub Mežiške doline. Vse pravice pridržane. Produkcija Kopje d.o.o.
   
Na naši strani uporabljamo piškotke za analizo strani in z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. STRINJAM SE! Več o piškotkih