Domov | Kontakti | Kazalo strani

 

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - DRAVOGRAD - VIČ
Na Viču, v občini Dravograd, so na pobudo lokalnega odbora stranke SMC, v sodelovanju s KS Dravograd, OZRK Dravograd in s prostovoljnimi prispevki krajanov ter drugih donatorjev, namestili nov javno dostopni AED, ki je za naselje tik ob meji, oddaljeno od ekipe nujne medicinske pomoči več kot 15 minut, izjemnega pomena.

ZAKLJUČEK LETA 2015 SKUPINE RAVNE
Leto se počasi poslavlja in z njim zaključujemo letošnjo telesno vadbo tudi v skupini Ravne, da se bomo z novim letom, polni elana, vrnili!!!

ZAKLJUČEK LETA 2015 SKUPINE ČEČOVJE
Člani in članice skupine Čečovje so se družili in veselili v "Štajerki" na Čečovju, kje pa drugje!

15.12.2015 - SUPERVIZIJA - PRISTOPI K VADBI SRČNIH BOLNIKOV
Supervizijska delavnica o načinih telesne vadbe za srčne bolnike, z inštruktorico Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije, profesorico telesne vzgoje, Polonco Pokleka. Pridružile so se nam tudi vaditeljice iz mislinjskega in šaleškega kluba. Popestrili smo vadbo skupini Čečovje in pridobili nekaj dragocenih izkušenj. Ves ALBUM si lahko ogledate TUKAJ!!!

ZAKLJUČEK 2015 - SKUPINA ČRNEČE
Zaključek skupine Črneče. V dobri družbi je vedno prijetno.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - VUHRED - RADLJE OB DRAVI
04.12.2015 je Občina Radlje ob Dravi, s pomočjo Koronarnega kluba Dravske doline, KS Vuhred in donacije Zavarovalnice Triglav, namestila javno dostopni AED na stavbi KS Vuhred (v kateri je tudi pošta), Vuhred 1, 2365 Vuhred. Direktorica Zavarovalnice Triglav, OE Slovenj Gradec, gospa Tonja Vinkl je predala donacijo županu občine Radlje ob Dravi, mag. Alanu Bukovniku.

ZAKLJUČEK LETA SKUPINE DRAVOGRAD - 07.12.2015
Leto se nezadržno bliža koncu, kar je razlog da potegnemočrto pod minulo delo. Tako sostorili tudi v skupini DRavograd. Bilo je zabavno, prijateljsko, skratka družabno, v prostorih hotela Dravograd.

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ JURIČEVEGA DREJČKA RAVNE - 30.11.2015
Usposabljanju učencev na osnovnih in srednjih šolah smo danes dodali OŠ Juričevega Drejčka z Raven na Koroškem, kjer smo bili (kot vsa leta doslej) prijetno presenečeni nad pridnimi, pozornimi in prizadevnimi učenci. Hvala učiteljicam in učiteljem ter ravnateljici!!! Le skupaj smo lahko še boljši!!!

PRVI POSREDOVALCI - PGD ČRNA NA KOROŠKEM
V sodelovanju z Zdravstveno reševalnim centrom Koroške (ZRCK), vsako leto obnovimo usposabljanje za prve posredovalce, prostovoljne gasilce, tokrat PGD Črna na Koroškem.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - ROBINDVOR - DRAVOGRAD
OZRK Dravograd in KS Dravograd sta v sodelovanju z odborom stranke SMC - Dravograd namestila javno dostopni AED v naselju Robindvor, v Dravogradu, kar predstavlja že 78. javno dostopni aparat na Koroškem!

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - SREDNJA ŠOLA RAVNE - 09.11.2015
Skoraj 110 dijakov Srednje šole Ravne je danes preizkusilo in obnovilo svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, da bi v primeru, ko je ogroženo življenje, znali ukrepati hitro in preudarno. Ves album si lahko ogledate TUKAJ!!!

24.10.2015 - RESTART A HEART DAY - PRVI POSREDOVALCI - PGD TURIŠKA VAS

Zaključek pestrega in aktivnega dvotedenskega programa evropskega dneva ozaveščanja o zastoju srca in pomenu oživljanja, "Restart a Heart Day" smo na Koroškem izvedli v PGD Turiška vas, v sodelovanju z Zdravstveno reševalnim centrom Koroške, ki je nosilec projekta prvih posredovalcev na Koroškem. Prostovoljni gasilci so poleg velikega interesa pokazali tudi izreden smisel za realnost, saj smo po koncu usposabljanja izvedli tudi reševalno vajo ukrepanja ob nujnih stanjih - zastoju srca pri kolesarju na kolesarski stezi. Aktivirana je bila tudi ekipa (NRV) ZRCK iz Slovenj Gradca, ki je prevzela bolnika. Zahvala vsem udeležencem, med katerimi sta bila tudi zakonca, ki sta za tečaj izvedela na spletu in sta prišla iz sosednje občine, odšla pa zelo navdušena!!! Prostovoljni gasilci PGD Turiška vas so že deseto društvo prvih posredovalcev na Koroškem!!!

Le skupaj smo lahko še boljši!!!

15.10.2015 - USPEŠNA UPORABA AED - NA FARI, PREVALJE
Posnetki podatkov z avtomatskega defibrilatorja, ki je pomagal pognati ustavljeno srce pri 66 letnem gospodu.

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - GIMNAZIJA RAVNE - 19.10.2015
V sklopu ozaveščanja o srčnem zastoju in pomenu oživljanja, ob evropskem dnevu "Restart a Heart Day", smo skupaj z dijaki 1. letnikov ravenske gimnazije, obnovili znanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabo AED. Lahko z gotovostjo trdim, da se pozna, da so to otroci, ki že tretje leto zapored sodelujejo na tem usposabljanju in manj kot deset jih je dvignilo roke, da takšnega usposabljanja še niso bili deležni. V letošnjih akcijah, ki bodo potekale vse do konca junija naslednje leto, bomo skušali zajeti čim več osnovnih in srednjih šol širom Koroške. Pohvala vsem udeležencem!!!

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA - RAVNE - 12.10.2015
Ponedeljek, 12.10.2015, začetek tedna, v katerem obeležujemo 'Restart a Heart Day', evropski dan ozaveščanja o srčnem zastoju in pomenu oživljanja, smo izkoristili za usposabljanje učencev OŠ Prežihovega Voranca z Raven na Koroškem. Vsem udeležencem, od 5. do 9. razreda pa iskrene pohvale za pozorno in prizadevno sodelovanje!!! V petek, 16.10.2015, ob 10:00, vabljeni na OŠ Koroški jeklarji Ravne!!! Le skupaj smo lahko še boljši!!!

PIKNIK KKMD - ŠENTANEL - 03.10.2015
V prelepem sončnem sobotnem popoldnevu se nas je v Šentanelu zbralo kakih 120 članov in članic. Druženje, dobra hrana, pijača, zabava in napeto tekmovanje, vmes pa oblica smeha so zavrteli kazalce na uri, da je popoldan kar prehitro minil. Hvala vsem udeležencem za krasno doživetje, vsem ki pa niso uspeli priti na letošnji piknik priporočamo, da naslednjega ne zamudijo.

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - KULTURNI DOM STARI TRG - 01.10.2015
Za krajane Starega trga pri Slovenj gradcu, predvsem pa za stanovalce naselja na Podgorski cesti, ki so sami zbrali denar za javno dostopni AED, smo danes izvedli predavanje in usposabljanje v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED, v kulturnem domu v Starem trgu.

SVETOVNI DAN SRCA - AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ ŠENTJANŽ PRI DRAVOGRADU - 29.09.2015
Letošnji 'Svetovni dan srca' smo obeležili tudi z usposabljanjem učencev 6., 7., 8. in 9. razredov OŠ Šentjanž pri Dravogradu. Pohvala vsem udeležencem, vodstvu šole in učiteljem.

SVETOVNI DAN SRCA - KC RAVNE - 25.09.2015
Letošnji 'Svetovni dan srca smo obeležili s prireditvijo v Kulturnem centru Ravne, ki je sledila popoldanskemu tečaju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, ki smo ga izvedli v mali dvorani. Na večerni prireditvi je po kratkem kulturnem programu vse zbrane nagovoril župan Raven, dr. Tomaž Rožen, ki je pohvalil naše delo in prizadevanja na področju skrbi za zdravje. Prim. Cirila je vsem udeležencem predstavila moto letošnjega dneva srca 'Za zdravo srce vseh in povsod'. Po koncu prireditve smo se vsi lahko okrepčali z dobrotami društva kmetic mežiške doline - kmetije Ajnžik, pobrskali po zakladnici bukvarne Ajta, si izmerili skupni holesterol in se pobliže seznanili z napravo, ki rešuje življenja - AED.

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - SLOVENJ GRADEC - PODGORSKA CESTA 97
Na pobudo prim. Cirile in društva Kovita je gospa Romana Hojič organizirala akcijo zbiranja sredstev za namestitev javno dostopnega AED na stavbo Kmetijsko gozdarske zadruge Stari trg, kar je izjemna pridobitev za stanovalce naselja na Podgorski cesti in tudi za kupce zadruge.

SVETOVNI DAN PRVE POMOČI - 11.09.2015 - ŠPIC D DRAVOGRAD
Ob svetovnem dnevu prve pomoči smo v Dravogradu združili moči in predali namenu nov javno dostopni AED. Nakup in namestitev je omogočila pobuda LO starnke SMC, skupaj z OZRK Dravograd, KS Dravograd in Koronarni klub Mežiške doline ter vsi donatorji, ki so prispevali sredstva v ta namen. Vsem najlepša hvala in še enkrat se je pokazalo, da:
'Le skupaj smo lahko še boljši!!!' Več fotografij si lahko ogledate, če kliknete TUKAJ!!!

NOV JAVNO DOSTOPNI AED - DOBRAVA - RADLJE OB DRAVI

V tednu ob svetovnem dnevu prve pomoči in na pobudo naše strokovne mentorice, prim. Cirile, je podjetnik Damjan Bisako, pred vhodom v svojo hišo namestil javno dostopni AED. Za naselje, ki je od centra Radelj oddaljeno slaba 2 kilometra, je to velika pridobitev. Prostovoljni gasilci in prvi posredovalci iz Radelj ob Dravi so izvedli predstavitev izvajanja oživljanja in uporabe AED. Vsem velika HVALA!!!

DAN ZDRAVJA IN HUMANOSTI - 09.09.2015 - PREVALJE
V okviru "Jesenskih srečanj" je potekal tudi "Dan zdravja in humanosti" v Družbenem domu na Prevaljah, kjer so se predstavile nevladne organizacije s področja sociale in zdravja, med njimi seveda tudi mi.

ODBOR 7.9.2015
Na prvi seji po počitnicah se je sestal odbor KKMD. Vsi spočiti in polni energije.

TELEKAP - PREDAVANJE - prim. CIRILA - ČRNEČE - 24.06.2015
Tudi v skupini Črneče so se seznanili s pomembnimi podrobnostmi povezanimi s prepoznavo simptomov možganske kapi, postopki ukrepanja in možnostmi, ki jih prinaša projekt "TELEKAP", na zanimivem predavanju prim. Cirile.

ZAKLJUČEK - SKUPINA RAVNE
Pooooooooooočiiiiiiiiiiitniiiiiiiiiiiiiiceeeeeeeeeeee!!!

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - MEŽICA - 11.06.2015

Člani skupine Mežica so se v lepem številu udeležili tečaja TPO+AED, ki je bil v prvi vrsti namenjen njim in njihovim bližnjim, k sodelovanju pa smo povabili tudi prostovoljne gasilce PGD Mežica, ki se kot prvi posredovalci vključujejo pri ukrepanju ob nujnih stanjih, da smo skupaj ponovili in obnovili znanje oživljanja. CEL ALBUM UTRINKOV SI OGLEJTE TUKAJ!!!

ZAKLJUČEK - SKUPINA ČRNEČE
Poletje je potrkalo na vrata in tako smo se tudi v vadbeni skupini
Črneče odločili za “ poletni dopust”. Kot  pa se za zaključek spodobi,
smo povabile tudi svoje može in si organizirale srečanje 5.6.2015 v
Ribiškem domu Dravograd.  Sončni žarki so nas prijetno božali, bližina
Drave pa pomirjala – zares smo doživljali idilo v neokrnjeni naravi.
Dobro počutje, dobra hrana in pijača…  je vzbujalo lepe pozitivne
misli. Iz srca smo se nasmejali ob šalah, ki so se vrstile druga za
drugo, obujali smo  spomine, načrtovali smo prihodnost……

ZAKLJUČEK LETA SKUPINE DRAVOGRAD - 08.06.2015
Poletje se bliža in aktivnosti na prostem bodo skupaj z dopusti nadomestile telesno vadbo v telovadnici do septembra.

TEDEN ZA ZDRAVJE - AED DOBRIJE - 06.06.2015
Vaška skupnost Dobrije je predstavitev TPO+AED, ki smo ga predvideli v "Tednu za zdravje" organizirala v sklopu vaškega piknika, kjer je udeležba najboljša in vsak, ki je želel, je lahko preveril svoje znanje ukrepanja ob nujnih stanjih.

TELEKAP - PREDAVANJE prim. CIRILE - DRAVOGRAD - 01.06.2015
V okviru prizadevanj Koronarnega kluba Mežiške doline in naše mentorice, prim. Cirile, da bi čim širšemu krogu ljudi predstavili pomen in možnosti ukrepanja ob možganski kapi, se je v Dravogradu predavanja na to temo udeležilo veliko število ljudi, ki so po predavanju slišali in videli tudi vse o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED.

ZAKLJUČEK SKUPINE PREVALJE
Za letošnjo vadbeno sezono so na Prevaljah zaključili, da si čez poletje naberejo novih moči.

SUPERVIZIJA - 23.05.2015
Kot že lansko leto, smo tudi letos povabili skupaj vaditelje in vodje skupin, predstavnike Koronarnih klubov Mislinjske in Dravske doline in se pogovarjali o telesni vadbi ter preizkusili znanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED.

PREDSTAVITEV NVO - 14.05.2015
V športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah se je v organizaciji občine Ravne na Koroškem in Koroškega medgeneracijskega centra predstavilo lepo število nevladnih organizacij, ki se tako ali drugače ukvarjajo s promocijo zdravja. Ves album si lahko OGLEDATE TUKAJ!!!

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - BIJOL VUZENICA - 08.05.2015

Podjetje BIJOL iz Vuzenice je vodilno na svojem področju!!!! Že vrsto let imajo na svoji stavbi tudi javno dostopni AED! Sedaj pa so ob aktivnostih požarne vaje in evakuacije izvedli za vse zaposlene tudi predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, ob tej priložnosti pa je direktor, g. Janez Bijol, Koronarnemu klubu Mežiške doline in PGD Vuzenica, ki so se kot prvi vključili v sistem prvih posredovalcev na Koroškem, vsakemu podarili komplet lutk za izvajanje oživljanja, z dogovorom, da vsaj enkrat letno ponovimo ta dogodek! Najlepša hvala! Le skupaj smo lahko še boljši!!! Vse utrinke si LAHKO OGLEDATE TUKAJ!!!

ŠOLA ZDRAVEGA ŽIVLJENJA - STRUNJAN 2015
Leto je naokrog in ponovno se člani Koronarnega kluba Mežiške doline razvajajo v šoli zdravega življenja v Strunjanu, kjer bodo napolnili baterije za nove podvige. Preko Trojan, kjer je bil postanek za eno 'gasilsko' so varno prispeli na obalo, tam pa jih je sprejelo prijazno osebje, pripravili pa so jim že zanimivo predavanje. Sprehodili so se po solinah, plesali in se veliko smejali. Srečali so stare znance in spoznali nove prijatelje, pogumno so namočili noge v morje, odločno pretegovali svoje noge, se naučili veliko  novega o prehrani, barvah, plesu in še čem. Veliko uživanja želimo vsem udeležencem. VSE UTRINKE SI OGLEJTE TUKAJ!!!

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 10.05.2015 - STROJNA - SRČNO POPUŠČANJE
Teden za naše zdravje se je zaključil s predavanjem in pogovorom prebivalcv Strojne z zdravnico, Majo Pušnik Vrčkovnik, ki je govorila o srčnem popuščanju, znakih in ukrepih pri tej bolezni. Udeleženci pa so si lahko izmerili tudi krvni tlak in holesterol.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 09.05.2015 - SRČNO POPUŠČANJE - HOLESTEROL - MERCATOR
V Mercator centru v Dobji vasi smo imeli poleg merjenje krvnega tlaka in holesterola, ob svetovnemdnevu popuščanja srca, priložnost izkoristiti prisotnost Maje Pušnik Vrčkovnik, dr. med., spec. inter., ki je kupcem svetovala o srčnem popuščanju in tudi drugih težavah. Veliko koristnega in pomembnega o varovanju lastnega zdravja je bilo moč slišati.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 08.05.2015 - ZA RAVENSKE GIMNAZIJCE - Andreja Cokan Vujkovac, dr. med. spec. inter.
Ravenskim gimnazijcem, dijakom 1. letnikov, je v zanimivem in poučnem predavanju z naslovom "SKRB ZA ZDRAVJE V MLADOSTI JE POPLAČANA V STAROSTI", nekaj napotkov za življenje ponudila zdravnica slovenjegraške bolnice, Andreja Cokan Vujkovac, dr. med., spec. inter.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 08.05.2015 - SEJEM ZDRAVE LOKALNE HRANE
V okviru tedna za zdravje je na pobudo Koronarnega kluba Mežiške doline že tradicionalno potekal sejem in prodaja ekološko pridelane lokalne hrane, zelenjave in sadik različnih ponudnikov, ki so na ravenski tržnici, v prelepem dopoldnevu komaj zadostili povpraševanju.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 06.05.2015 - Z ŽIVAHNO HOJO IN GIBANJEM DO ZDRAVJA

Kako pomembno je redno gibanje in kakšno vlogo pri odpravljanju dejavnikov tveganja ima redna, živahna hoja, ne le za srčno žilne bolezni, ampak za vse tegobe, nam je spregovorila prim. Cirila, pri tem pa res ni manjkalo podrobnosti, ki so zanimale vse prisotne. Vsaj 5x na teden, 30-45 minut živahne hoje. Ne glede na starost, je gibanje izjemnega pomena za naše zdravje in pri tem nam je živahna hoja sigurno najbolj dostopna, brez izgovora, za stare in mlade. Vse utrinke si LAHKO OGLEDATE TUKAJ!!!

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 05.05.2015 - TELEKAP - KOTLJE
V gasilskem domu Kotlje je potekalo predavanje prim. Cirile o nevarnostih in dejavnikih tveganja za bolezni srca in ožilja, med katerimi  je možganska kap tisti dogodek, ki pusti zelo hude posledice. Kako preprečiti, prepoznati in ukrepati je zato dobro vedeti. Vsi udeleženci so slišali mnogo novega o možnostih ukrepanja strokovnjakov slovenjegraške bolnišnice v sodelovanju z nevrologi iz Ljubljane, v projektu 'TELEKAP'. Vse prisotne je pozdravil vodja skupine Kotlje, Vinko Gostenčnik.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE - 04.05.2015 - OKROGLA MIZA

V sklopu Tedna za zdravje smo skupaj s koroškim regionalnim stičiščem nevladnih organizacij "KOROCIV-om" organizirali ogroglo mizo o srčnem infarktu, srčnem zastoju, možganski kapi ter nekaterih dejavnikih tveganja. O tem sta spregovorili prim. Cirila in  psihologinja Marija Breznikar. Vse prisotne je pozdravil ravenski župan, dr. Tomaž Rožen, ki je poudaril pomen vloge NVO v občini in širše ter zaželel uspešno izvedbo aktivnosti.

Ob tem je potekala tudi 5. letna konferenca koroških NVO. Pred pričetkom okrogle mize se je s svojimi aktivnostmi predstavilo kar nekaj društev.

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ JAVORJE - 04.05.2015

http://www.os-crna.si/podatki-o-podrunici-javorje/
Učenci najvišje ležeče (podružnične) osnovne šole v Sloveniji, njihova učiteljica, kuharica, nekaj staršev in krajanov so danes obnovili znanje oživljanja in uporabe AED, ki je javno dostopen nameščen ob vhodu v stavbo šole. Geslo: Nič naj vas ne bo strah, da boste storili kaj narobe, najbolj narobe je, da ne storite nič!!! Le skupaj smo lahko še boljši!!!

SKUPINA ČRNEČE

Ker so srčno-žilne bolezni kronične, je pomembo, da se zavedamo, da se rehabilitacija nikoli ne konča, ampak traja do konca življenja. Z boleznijo se je treba čim prej naučiti živeti, to pa pomeni ustrezno prilagoditi življenjski slog, zato se je jeseni 2009 v Črnečah ustanovila vadbena skupinah bolnikov z srčno žilnimi boleznimi. Vsak četrtek  se zbere 14 »dam« v prostorih telovadnice OŠ Črneče. Cilj vadbe je krepitev telesne kondicije in  psihične stabilnosti vadečih, kar je najpomembnejše za kvalitetno življenje.  Na vadbi nam je  občasno naporno ne pa  pretežko, je pa koristno in tudi veselo-saj se držimo pravila: » prijetno z koristnim« in se  skupaj po vadbi poveselimo ob različnih dogodkih, kot so praznovanja rojstnih dni, večerja in druženje ob zaključku leta, izletu za konec vadbe…..Zdravje je največje bogastvo, zadovoljstvo največji zaklad, zaupanje najboljši prijatelj!!!

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ GABROVKA - 11.04.2015
Ponovno so nas povabili v Gabrovko, kjer smo na njihovi osnovni šoli izvedli usposabljanje za učence, učitelje in krajane ob dnevu odprtih vrat.

AED REŠUJE ŽIVLJENJA - OŠ ČRNA - 09.04.2015
Ob svetovnem dnevu zdravja so na OŠ Črna pripravili dan za zdravje, v sklopu katerega smo izvedli že rtadicionalno skupinsko usposabljanje učencev 8. in 9. razredov v temeljnih postropkih oživljanja z uporabo AED.

TELEKAP - PREDAVANJE - prim. CIRILA - ČRNA - 02.04.2015
V sejni sobi občine Črna na Koroškem se je zbralo precej poslušalcev, ki so želeli izvedeti kaj več o možnostih ukrepanja ob možganski kapi, ki ga omogoča projekt TELEKAP. Prim. Cirila je seznanila vse prisotne s simptomi, ki jih ne smemo zanemariti in s postopki, s katerimi človeku ob možganski kapi nudimo čim hitrejšo pomoč.

TELEKAP - PREDAVANJE - prim. CIRILA - DD PREVALJE - 01.04.2015
Predavanje o možnostih ukrepanja ob težavah z ožiljem v možganih, prepoznavi znakov, ki jih moramo prepoznati čim prej in še mnogo čem je poslušala polna poročna dvorava Družbenega doma na Prevaljah.

TELEKAP - PREDAVANJE - prim. CIRILA - ZD RAVNE - 31.03.2015
Zanimivega predavanja prim. Cirile se je udeležilo lepo število članov, ki so izvedeli mnogo novega o možnosti reševanja zapletov pri boleznih srca in ožilja, še posebej pa o odpravi posledic možganske kapi.

TELEKAP - PREDAVANJE - prim. CIRILA - DU MEŽICA - 25.03.2015
Izjemno pomembno je, kaj lahko sami storimo za svoje zdravje in seveda tudi, kaj nam ob tem omogoča stroka. Da bi preprečili posledice ob težavah s slabo ali prekinjeno prekrvavitvijo v možganih, moramo kot vedno združiti moči. Prostor v društvu upokojencev v Mežici je bil skoraj premajhnen za člane skupine Koronarnega kluba iz Mežica in prenekatere tiste, ki jih je pritegnilo izjemno zanimivo predavanje. prim. Cirile.

VADBA V SKUPINI DRAVOGRAD
Utrinki z vadbe v skupini Dravograd. Pa take lepe majčke imajo!!!

PUST V SKUPINI KOTLJE
Pomlad je tu in malce z zamudo, a bolje pozno, kot nikoli, prilagam slike, kot dokaz, da so pusti v skupini Kotlje zaslužni za to, da so pregnali zimo.

ZBOR ČLANOV KKMD - PREVALJE - 31.01.2015
V letošnjem januarju smo v Koronarnem klubu Mežiške doline praznovali deseto obletnico delovanja.
Ob tej priliki smo se ozrli nazaj, ocenili naše dosedanje delo, predvsem pa smo se vprašali, kdo nam je pomagal in nas usmerjal, da smo vseh deset let ostali aktivni in vsaj nekaj prispevali k doživljenjski rehabilitaciji srčno žilnih bolnikov in ljudi s povišanim tveganjem za te bolezni.  
Ocenili smo, da smo vsa ta leta dobivali daleč največjo podporo in pomoč od zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev iz Internega oddelka Bolnišnice Slovenj Gradec.
Zahvala in pohvala vodjem skupin, vaditeljem, inštruktorjem in vsem članom za prispevek k visokemu ugledu, ki ga moramo negovati, to pa nam lahko uspe samo s skupnimi močmi!!!
Hvala vsem in čestitke ob desetem jubileju!

PRVI POSREDOVALCI NA KOROŠKEM
Koronarni klub Mežiške doline (KKMD) v sodelovanju z Zdravstveno reševalnim centrom Koroške (ZRCK) že od konca lanskega leta usposablja in vključuje prostovoljna gasilska društva (PGD) v sistem prvih posredovalcev. V primeru, ko gre za zastoj srca ali stanje, ko je potrebno oživljanje, pa je ekipa nujne medicinske pomoči že zasedena na drugi intervenciji ali v vsakem primeru oddaljena od kraja dogodka več, kot 10 minut, se istočasno poleg ekipe NMP, preko centra 112 aktivira tudi lokalno PGD, ki z avtomatskim defibrilatorjem (AED) odhiti na kraj dogodka, z namenom čim prej pomagati, predvsem pa skrajšati čas od nastanka nujnega stanja, do ukrepanja. Vemo, da je v primeru zastoja srca na voljo zelo malo časa, da srce ponovno poženemo in rešimo človeku življenje, ne da bi le ta pri tem utrpel trajne poškodbe možganov, ki lahko že v 4-5 minutah brez kisika utrpijo nepopravljive okvare.
Dobro je vedeti, da moramo takoj pričeti oživljati osebo, ki se zgrudi pred nami, ali jo najdemo negibno ležati na tleh, pri kateri ugotovimo, da ne diha normalno. Pokličemo 112 in pričnemo z masažo prsnega koša,  nekoga pošljemo po AED, če je le ta nameščen v bližini in vztrajno masiramo prsni koš, do trenutka ko oseba normalno diha, ali do prihoda ekipe NMP, ko imamo na voljo AED, ga čim prej vključimo in prilepimo elektrode na kožo prsnega koša, kot je na elektrodah prikazano ter sledimo navodilom, ki nam jih daje aparat. AED je VAREN!!! in z njim NI MOGOČE!!! škoditi bolniku, na katerega ga namestimo.

Glede na dejstvo, da se PGD vključujejo v sistem prostovoljno, smo lahko veseli, da so zaenkrat to predvsem društva iz koroških krajev, ki so najbolj oddaljeni od ekip NMP, kar je le še en podatek več, kako pomembni in nepogrešljivi so prostovoljni gasilci, tudi dobitniki laskavega naziva "OSEBNOST LETA 2014" po izboru Dela!!!

Tudi zato pričakujemo, da se bo v nadaljevanju vključilo še več društev z namenom omogočiti svojim sokrajanom enake možnosti ob nujnih stanjih!!!

Vse čestitke in pohvale gasilcem!!!

SKUPINA PREVALJE - SKUPINSKA - NOVE MAJICE
Zelo pohvalno se je treba izraziti, ko je govora o aktivnosti skupine Prevalje, kjer so s ponosom oblekli nove majice, ki smo jih ob 10 letnici dobili. Čestitke!

GOVORILNE URE V SKUPINI RAVNE - 22.01.2015
Zaradi neodložljivih obveznosti je odpadel zaključek leta 2014 v skupini Ravne in v ta namen so bile organizirane govorilne ure, najbrž z namenom, da odgovorni odgovorijo na vprašanja o odgovornosti, namesto tega se je debata razvila o zdravi prehrani, a žal brez konstruktivnih zaključkov. Je bilo pa veselo!!!

 

2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

 

 

Copyright © 2011 Koronarni klub Mežiške doline. Vse pravice pridržane. Produkcija Kopje d.o.o.
   
Na naši strani uporabljamo piškotke za analizo strani in z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. STRINJAM SE! Več o piškotkih